VÂRZOBII COCOȘILOR-DE-MUNTE
Am trecut de jumătatea lui Prier și iată că urmele noastre le pot însoți pe cele ale gotcanilor, întipărite pe omătul din vechile locuri de rotit, străjuite de molizi, din rariști.
În vale crăpaseră mugurii pomilor din livadă, cu tot frigul și vântoasele reci de la începutul lunii. Pe măsură ce urcam, primăvara de la poalele obcinilor bătea în retragere, cedând terenul abia câștigat în lupta cu iarna. Dacă jos, în cuiburile cât roata carului, regăsite după mai bine de o jumătate de an, cocostârcii clămpăneau din plisc mânați de dorul însoțirii, aici, la peste o mie cinci sute de metri altitudine, coliba din Bâtcă ne-a cerut să croim cărare prin zăpada înaltă, până la șura cu lemne, lipită de peretele dinspre miazănoapte.
Cizmele mulate pe gambă sunt obligatorii acum, însă la fel de buni sunt și bocancii impermeabili, continuați cu jambiere până sub genunchi. Ninsoarea viscolită și așezată în straturi îți oferă nenumărate prilejuri de a te scufunda uneori până la brâu, de unde, pe întuneric, fără niciun reper în afară de stele, izbutești să te redresezi cu greu și să găsești poteca iluzorie, din amintiri, Lanternele sunt interzise.
Faptul că ajungi la bordei în plină zi reprezintă un avantaj, deoarece te scutește să orbecăi întregul drum, prin beznă, din locul de unde mijloacele de transport nu se mai pot aventura, dovedindu-se neputincioase. Iată de ce un adăpost pentru noapte, aflat în apropierea locului de rotit al cocoșilor-de-munte, devine prieten neprețuit, fie el și de condiție modestă ori de-a dreptul primitiv. Al doilea tovarăș de nădejde este focul, oricât de călduros ar fi sacul de dormit.
De data aceasta, chiar am fost inspirați când am alocat trei zile micii noastre expediții, cea dintâi pentru recunoașterea terenului. Aflând că pe versantul învecinat cu bătaia gotcanilor avusese loc, toamna târziu, o considerabilă doborâtură de vânt, cu neputință de a fi degajată la timp din pricina iernii, ne-am luat fiecare perechea de vârzobi, absolut necesari deplasării fără efort pe scrobul zăpezii. Personal, am îndurat chinuri inimaginabile, ultima oară la Obârșia Lotrului, încercând că scap din capcanele nămeților de peste un metru grosime, așezați insidios peste arborii prăvăliți pe o pantă năprasnică.
Cu mult înainte să se lumineze de ziuă, închideam acum ușa colibei devenite pentru două nopți cămin. Numai cu strictul necesar asupra noastră, lăsasem ranițele în urmă, aninate la căpătâiul priciurilor ce ne serviseră drept paturi confortabile, împrejurul sobei.
Asemenea tetraonidelor a căror feudă tainică o încălcasem, ne bucuram de serviciul vârzobilor. Omul a împrumutat de la aceste păsări, adaptând nevoilor sale, ceea ce natura socotise că poate fi de folos unor sălbăticiuni la mersul spornic pe suprafața zăpezii. Garnitura de lamele cornoase care tivește degetele gotcanului, ale cocoșului-de-mesteacăn și ale ieruncii, precum dinții pieptenului, dispare pentru jumătatea de an când nu-și are rostul.
Am văzut cât de ușor pășesc pe covorul de nea, de parcă ar pluti, cavalerii în zale cernite, încleștându-se în luptă sau urmărindu-se printre cioate vechi și trunchiuri dezrădăcinate, în dispreț față de lipsa de consistență a omătului. Acolo, orice altă făptură pe potriva lor s-ar împotmoli, scufundându-se sub propria-i greutate.
Când înaripatele cântătoare au luat cu totul în stăpânirea trilurilor văzduhul de deasupra bătăii gotcanilor de sub Feredeu, am înțeles că aventura noastră din preajma Sângeorzului, socotit ca toi al nunții acestor păsări măiestre, se sfârșise. Spectacolul lor era, de ani buni, și un ritual al nostru, în oarecare măsură vânătoresc.
Gabriel CHEROIU
Fotografii: Ionuț Emil Negrușa
RACHETE PENTRU ZĂPADĂ
Tradițional numite vârzobi, rachetele pentru zăpadă sunt destinate deplasării pe suprafața stratului consistent de zăpadă. Odinioară confecționate din lemn de zadă ori tisă, curbate și țesute cu sfoară fiartă în ulei de cânepă sau în untură de bursuc, se prindeau de încălțăminte prin nojițe din piele. Astăzi, rachetele pentru zăpadă – cu destinație militară, turistică ori cinegetică – au dobândit forme sofisticate, moderne, într-o paletă largă de modele.