În preajma acestor sărbători de primăvară, a apărut o nouă carte semnată de Gabriel Cheroiu: Viziunile Sfântului Eustațiu. După cum ne-a obișnuit autorul, aceasta reprezintă un corolar al experiențelor și trăirilor sale cu fior cinegetic, în adaos recent față de cele anterioare, deja cunoscute cititorilor lui fideli. Al paisprezecelea său volum, de maturitate absolută ca scriitor, continuă linia celui anterior, Vânătoare după vânătoare, în același stil alert, oarecum gazetăresc, parcă menit să consoneze cu fervoarea ritmului cotidian, inclusiv în devorarea emoției artistice.
Parcursul epic impresionează prin diversitatea sa. Ca într-o adevărată cavalcadă, scenele, pățaniile și meditațiile pe tema vânătorii se succed cu vivacitate, lăsând impresia că fiecare dintre ele solicită o mai îndelungată aplecare asupra subiectului, de data aceasta din partea cititorului, văzut ca partener de taifas, de zăbavă, ca în fața unui pocal cu vin bun, într-o cabană îmbătrânită și simplă, pierdută în sihăstriile muntelui. Poate că tocmai pe acest moment s-a bizuit scriitorul când a ales, pentru noua lui carte, rețeta multitudinii de scene al căror erou principal este însăși vânătoarea, pe meleagurile noastre, astăzi.
Undeva, între Obcinele Bucovinei, Gabriel Cheroiu își trăiește zilele cu parfum de toamnă ale parcursului biografic, hălăduind printre sălbăticiuni și camarazi de suflet, cu sentimentul libertății depline, pe meleagurile natale. Fără a fi explicit, el ne inculcă ideea că fiecare dintre noi își poate găsi un asemenea refugiu, cu pușca pe umăr sau numai cu un toiag în mână, cugetând la rosturile pasiunii noastre, la miracolul întâlnirii cu tot ceea ce este viu și temeinic, la fascinația întoarcerii la sorginte, la acea ,,vatră bătrână”.
În această carte, primează respectul față de tradiție și față de spiritul breslei, atât de străin unora dintre noi, mulți erijați chiar în exponenți sau formatori de opinie. Nereferindu-se la ei, autorul pare să-i exorcizeze, reducându-i la neant. Ceea ce contează cu adevărat, ne lasă impresia Gabriel Cheroiu prin noul său volum, sunt pașii noștri pe cărările mărginite de cetini, de frunze ruginite ori de faldurile stufului.
Viziunile Sfântului Eustațiu nu este o carte consistentă numai ca volum, ci și una plină de energie, de patos vânătoresc, de recurs la tradiție și la valorile autentice ale tagmei noastre. Fără îndoială, merită citită.
Un salut vânătoresc tuturor!
Radu V. MIJA
Cartea poate fi comandată la tel. 0723 71 33 88